kolmapäev, 8. august 2018

Minu lopapeysa

Islandil on jahedavõitu, muudkui puhub tuult ja iga natukese aja tagant sajab vihma või lund. Kuna huumuse kiht on vulkaanisaarel õhuke, siis on floorat ja faunat üsna vähe. Ühed, kes siin end mõnusasti tunnevad, on lambad. Ja kus lambaid, seal sooja villa. Nii et külma peletamiseks kannavadki islandlased lambavillaseid kampsuneid. Paksemast lõngast vammused, mida kohalikud muude riiete peal jope asemel kannavad, kaaluvad kilo ringis, peenemast lõngast kampsunid umbes pool sellest. Kuulsaim lõngafirma on Lopi ja islandi kampsuni nimi on lopapeysa (milles "lopa" tähendab villast ja "peysa" kampsunit).

Neid traditsioonilise mustriga lambavillaseid kampsuneid kannavad kõik kohalikud. See pole üldse lihtsalt turistide pärusmaa. Kampsun on tüüpiliselt värvimata lambavillast (naturaalsed valged, hallid, pruunikad ja mustad toonid) ning kootud ühes tükis, ilma õmblusteta. Kampsuni ülemine osa on kaunistatud mustriringidega. Kampsuneid tehakse nii üle pea aetavaid, eest luku või nööpidega ja ka kapuutsiga. Minu praktikajuhendaja siin Islandil, Ragna viis mind ühel pärastlõunal Islandi Käsitsi Kudumise Ühingu ehk Handknitting Association of Icelandi poodi (vt videot) Reykjaviki kesklinnas aadressil Skólavörðustígur 19, mis on maast laeni kampsuneid täis. Neid koovad kohalikud ja toovad siis poodi müüki. Lisaks saab sellest poest osta Lopi lõngu ja mustrilehti. Nagu öeldud, on kampsunite kandmine ja ka kudumine kohalike seas väga populaarne. On traditsioonilisema mustriga kampsuneid ja on uhkusega loodud autoriloomingut.

Pood Skólavörðustíguri tänaval olevat aga Ragna sõnul olnud koht, kus kümme aastat tagasi mitte keegi ei käinud. Kohalikud kudusid omale kodus ise kampsuneid. Nüüd on kudumisühingu pood avatud aga lausa kella kümneni õhtul (mis on märkimisväärne, sest enamik poode on siin avatud ainult kell 10-18) ja isegi hilistel õhtutundidel on see pungil täis turiste, kes kõigist neist kampsunikarjadest ja valiku rohkusest segaduses riiulite vahel ringi traalivad.

Ja veel, üllatusena tuleb ehk paljudele see, et neid ringja mustriga kampsuneid pole siin üldse aastasadu kantud, vaid selliseid hakati kuduma ja kandma alles 1960ndatel, kui kohalikud soovisid kohalikku lambavillast lõnga millekski moodsamaks kududa ning otsisid inspiratsiooni mujalt maailmast.

Siin üks ilus islandi mees kohalikus kampsunis :)
Pilt: Pinterest


Minu saak on pool kilo peenemat Lopi lõnga Léttlopi, millest hakkan kuduma kampsunit nimega Afmæli, mille mustrileht Lopi firma lehel tasuta allalaaditav on. 9 x 50 g lõnga läks maksma 28 eurot, mis on täitsa hea diil isegi Eesti mõistes ja eriti kui arvestada siinset elukallidust. Loodetavasti näeb varsti ka pilte sellest, kuidas mul kudumine edeneb ;)



P.S. Natuke turistidest. Turiste on Islandil tõesti meeletult. Kui kohalikke on umbes 350 000, siis turiste käis eelmisel aastal saarel üle kahe miljoni! Reykjaviki tänavatel kõndides on islandi keele kuulmine haruldane erand. Kõige rohkem on kuulda Ameerika inglise keelt, prantsuse ja hispaania keelt ning turisti-inglise-keelt. Kohalikud on enamasti aga sellele kõigele vaatamata väga lahked ja abivalmis. Arvatavasti on põhjus selles, et massiturism on saarel üsna hiljutine nähtus. See algas alles pärast Islandi suurt majanduskriisi 2010. aasta paiku ja on nüüd väga oluline osa riigi majandusest. Turiste on isegi niipalju ja sektor areneb nii jõudsalt, et kohalikud neid ise kõiki ära teenindada ei jõua. Seetõttu võib ka tööpostidel kohata palju välismaalasi. Töö leidmine Islandi majutus- ja toitlustusasutustes olevat väga lihtne. Ja kuigi mõistliku hinnaga korteri või toa leidmine on näiteks Reykjavikis paras väljakutse, siis palk on üldiselt niivõrd hea ja paik elamiseks ja reisimiseks nii põnev, et üha rohkem ja rohkem välismaalasi otsustab end siin mõneks kuuks või aastaks sisse seada. Pealinnast väljapool saab aga koos töökohaga sageli ka peavarju ja vahel isegi söögi. Tänu kõigele sellele on Island muide üks väheseid Euroopa riike, kus iive on positiivne!

Reykjavikis antakse muide välja ka tasuta ingliskeelset ajalehte The Reykjavik Grapevine, kus on artikleid ja kokkuvõtteid Reykjaviki ja Islandi igapäevaelust ja aktuaalsetest sotsiaalsetest teemadest ning kus saab soovitusi nii saarel ringi reisimiseks kui soodsaks baarikülastuseks.

Kommentaare ei ole: