kolmapäev, 31. juuli 2013

Meelerahustajad

Eile õhtul voodis und oodates tabas mind paanikahoog sarjast "appi mida ma (oma eluga) teen, varsti suren ära, kõik võib iga hetk lõppeda, mis mõte mu elul on, jne jne", nagu vahel ikka ette tuleb. Otsisin siis peaaegu sama suure paanikaga seda, millega oma meeli lohutada ja mõtteid mujale viia. Oleks olnud päev, oleksin pöördunud vana teada-tuntud tegevuse, koristamise ja küürimise, juurde. Aga oli öö ja naabritädi vaevalt mu öist koristamisaktsiooni oleks hinnanud. Pealegi olin liiga väsinud, et voodist välja ronida. Omamoodi turvalisust on mulle alati pakkunud raamatud oma võluvalt tagashoidliku meediumiga. Nii võtsin kätte ja lugesin peatüki Karl Ristikivi "Hingede ööst", aga ei, see ei aidanud absoluutselt. Ristikivi tekst tekitas hoopis suuremat eksistentsiaalset ärevust. Tegelikult olen viimastel aastatel sageli unejutuks lasteraamatuid lugenud, just sellesama nende rahustava ja terviklikku maailmapilti loova omaduse tõttu. Aga eile polnud ka ühtegi sellist käepärast. Lõpuks otsisin välja itaalia keele grammatika, mille lugemist ja meeldetuletamist olin juba pikka aega plaaninud ette võtta. Ja nõnda, määravate ja umbmääraste artiklite kasutamise ja nimisõna mitmuse moodustamise reeglitesse süvenedes rahunes ka hing - kõigel on siiski oma eesmärk ja koht.

Minu (järele proovitud ja tõestatud) hinge- ja unerahu toojad:
- koristamine (päevasel ajal; naabrite puudumisel ka öisel ajal)
- joonistamine ja meisterdamine (kui on piisavalt jaksu, et voodist välja ronida)
- lasteraamatud
- grammatikad

Raamatute puhul on mõju alati kõige suurem siis, kui tekst on paberkandjal (ei mingeid ärevaid helendavaid ekraane!). Seega soovitan investeerida näiteks ühte põhjalikku eesti keele grammatikkasse (ühe saab välja printida näiteks siit) ja mõnda oma lemmikvõõrkeele grammatikasse ning need paberraamatutena koju öökapile muretseda :) 

Soovin head ööd!

*.

Üks joonistus mõne aasta tagant, tehtud musta tindipliiatsiga.
Tüdrukul on segaduse asemel lilled peas :)

pühapäev, 28. juuli 2013

Pink Martini

Üx kleiti




Kui me käisime Lätis

Kõik eestlased läksid tol nädalavahetusel Positivusele. Meie olime mässumeelsed ja läksime ka Lätti, aga hoopis Kolkasse Liivi rannale. Kogesime, et mu pisike Renault aka Pähklikooreke mahutab täpselt 5 eesti tüdrukut, 5 magamiskotti, 4 magamismatti, 2 telki, paar paprikat ja kommid. Hüplesime kaks päeva Läti rööbasmaanteedel, suhtlesime kohalikega (kohvikupidajate, politseinike, turismitalu memme ja külapoe müüjaga) ja võitsime nende südamed, panime telke üles, kuulasime uinudes lainemüha ja võitlesime öösel tormiga, ronisime tornidesse, sõime mustikaid ja mõõtsime sammudega rannaliiva, otsisime kohvi, proovisime Läti õlut ja rääkisime igal võimalusel läti keelt (saldējums!). Lõpuks tulime tagasi koju, kummagi jala otsas endiselt viis varvast, aga hing vaksa võrra suurem. Paldies, Latvija! Meil oli tore.


Kaisa oli teele kaasa võtnud terve plaaditäie katalaanide piire ja südameid võitvat muusikat.



Pildid tegi Rinks.







   


reede, 26. juuli 2013

teisipäev, 23. juuli 2013

Pasta suvikõrvitsaga

Selle roa teevad eriliseks küüslauk, sidrunikoor ja juust. Inspiratsiooni sain sellest retseptist siin ja lisasin omalt poolt natuke juurde.




Vaja läheb (ühele inimesele):
- makarone
- u 10 cm jupp suvikõrvitsat
- 2-3 küüslauguküünt
- 1/3 sidruni riivitud koor
- peterselli, basiilikut, punet jm meelepäraseid ürte
- peotäis riivitud pecorino-juustu vm tugevama maitsega kõva juustu

Mina lisasin veel
- peotäie suhkruherneid
- peotäie India pähkleid


Valmib nii:
Pane makaronid soolaga maitsestatud vette keema. Haki küüslauguküüned ja pane õliga kaetud pannile pruunistuma. Lõika suvikõrvitsajupp pooleks ja seejärel kumbki pool kitsasteks laastudeks. Lisa küüslaugu juurde pannile küpsema. Lisa pannile ka peterselli, basiilikut jm sulle meeldivaid ürte. Kõige lõpus, kui suvikõrvits on juba pehme, lisa pannile peene riiviga riivitud sidrunikoor ning soovi korral ka herned ja pähklid ning lase kõigel soojeneda. Lõpuks kurna makaronid ja lisa samuti pannile, riivi juurde juust ning sega kõik omavahel läbi. Ja ongi valmis. Näeb välja luksuslik ja maitseb imehästi!

reede, 19. juuli 2013

Krussis Keeled

Panevad hingekeeled võnkuma ja ajavad otsast mõnusalt krussi :)




esmaspäev, 15. juuli 2013

Mustad võtmed

Jah, just nimelt võtmed, mitte klahvid, sest see kõlab lihtsalt nii palju lõbusamalt. Igal juhul on nad ülikhuulid. Ja eriline on veel see, et me Kaljuga mõlemad arvame nii, ja kui kaklema kukume, siis pistame lepituseks Musti Võtmeid kuulama.

Botaanika

Vanaema käis mul esimest korda Tartus külas. Jalutasime ka botaanikaaias, mis, nagu ta väikse kahjatsusega hiljem poetas, ületas tema kui aiandusfänni jaoks elamuse poolest mu korteri/pesa nägemise. Fair enough, ma ütleks, peaasi, et külaline rahule jäi :))






 




Vanakraamipoest

Käisin ükspäev jälle Veeriku Selveris Skandinaavia vanakraamiga kauplevast poest läbi ja soetasin omale sellised võluvad lusikad ja noa, 20 senti tk :)




Täidetud fiori di zucca


























Ehk täidetud kõrvitsaõied - Itaaliast pärit hõrgutised, mille retsepte on nii palju kui tegijaid. Mina valisin esimeseks katsetamiseks juustu ja kartuli seguga täidise. NB! Saab teha siis, kui kõrvitsad õitsevad.


Vaja läheb:
- u 6 (suvi)kõrvitsaõit
- u 100-150 g ricottat (või eestimaist kodujuustu)
- u 50 g sinihallitusjuustu
- paar väiksemat kartulit või üks suur
- 1 muna
- peotäis värsket peterselli
- soola, pipart, oliiviõli

Valmivad nii:
Valmista ette kõrvitsaõied: lõika maha jalg, millega õis taime külge kinnitus, samuti eemalda ettevaatlikult näppudega õite seest emakad tolmukatega, sest nende maitse on kibekas ja rikuks roa ära (siin näeb ka videoõpetust, mis on küll itaaliakeelne ja retsept veidi teistsugune, aga emaka eemaldamisvõtetest annab aimu igal juhul: minutid 02:40-03:45).

Koori ja keeda paar kartulit. Mulju keedetud kartulid kahvliga kergelt puruks ja sega ricotta, sinihallitusjuustu, muna ning hakitud peterselliga. Pane segu blenderisse ja mikserda, kuni moodustub siidine kreem (sarnane hummusele tekstuurile). Soovi korral lisa soola, pipart. Seejärel täida kõrvitsaõied kreemiga (mina täitsin kilest toidupritsi abil) ning pane vähese oliiviõliga kaetud ahjupannile/ahjuvormi. Nirista peale veel veidi oliiviõli.

Küpseta ahjus 180 kraadi juures umbes 20 min.




Südasuvi


 

Marlenka

Liinuška ja Pavel käisid Tšehhimaalt külas ja tõid mulle meeletuid meekooke, mida kutsutakse marlenkateks. Kook ise on pärit Armeeniast ja selle retsept rändas Tšehhimaale 1704. aasta paiku, kui Prahasse saabus armeenlane Georgius Deodatus Damascenus, kes avas seal Praha esimese kohviku. Meie mail on marlenka tuntud meekoogi nimega.



pühapäev, 14. juuli 2013

neljapäev, 11. juuli 2013

Angu lehttaignapirukad peedi ja sinihallitusjuustuga

Aprilli lõpus pidas Angu sünnipäeva ja mina veetsin suure osa õhtust tema väikseid lehttaignapirukaid näpates ja nende suussulavust kõigile teistele väsimatult reklaamides.



Vaja läheb:
- lehttainast
- keedetud peeti
- sinihallitusjuustu
- tüümiani

Valmivad nii:
Laota/rulli lehttainas laiali ja lõika sellest ruudud 8 x 8 cm. Kui küpsetad ahjuplaadil (nagu Angu), siis vajuta väiksema klaasi/pitsi servaga taignaruutude keskele ringid, mis aitavad taigna servadel ahjus paremini üles kerkida ja sisu piruka peal hoida. Mina kasutasin muffinivorme ja panin taignaruudud lihtsalt vormidesse.

Edasi lõika peedist u 0,5 cm paksused viilud ja aseta piruka põhjale, peale tükike sinihallitusjuustu ja mõni leheke tüümiani. Ja siis pirukad ahju u 220 kraadi juurde 15-20 minutiks (kuni lehttainas ilusti ära küpseb).

Kittelkleit

Mul oli ülisuvise kleidi isu. See tähendas seekord sitsiriidest kittelkleiti. Algse hõlmikkleidi lõike võtsin Burdast nr 11/2012, lõige nr 116. Mina jätsin krae ja varrukad ära ning õmblesin kaeluse ja käeavade äärde  hoopis satsid.




There's sth abt this dress



Mõned vanad meestesärgid ja natuke pitsi
Pilt ja kleit siit...

kolmapäev, 10. juuli 2013

Spargelkapsasupp

Venna rääkis mulle viimati kohtudes Gordon Ramsay brokolisupist (vt videoõpetust siit), mida ta plaanib teha. Olevat imelihtne, kui blender on kodus olemas. Ma olin just toonud vanemate juures voodi all konutanud blenderi Tartusse, nii et võtsin supi kiirelt kavva ja jõudsin isegi vennast ette :) Ja supp tuligi nagu üks brokoli-püreesupp! Ma küll muutsin veidi Ramsay retsepti ja lisasin supile ikkagi ka sibulat ja küüslauku, ja mustkaatpähklit ka.


Sõin kõrvale Hiiumaal käsitööna küpsetatud suus sulavat odrakaraskit (mille peale tuli kohe isu ka seda jälle ise küpsetada, üks retsept mul isegi siin blogis olemas).


Vaja läheb:
- 1 ilus roheline brokoli pea
- 1 sibul
- mõni küüslauguküüs
- mustkaatpähklit*
- kitsejuustu

Valmib nii:
Tükelda brokoli ja pane potti soolaga maitsestatud keevasse vette keema. Keeda, kuni brokoli on nii pehme, et nuga läbi läheb. Samal ajal, kui brokoli keeb, haki sibul ja küüslaugud ja prae pannil õliga kuldseks. Kui brokoli on piisavalt pehme, kurna see teise potti või muusse anumasse (peamine, et keeduvesi alles jääks). Pane keedetud brokoli ja praetud sibul ja küüslauk blenderisse. Mikserda mõni hetk. Mikserda edasi, lisades brokolile keeduvett, kuni supp on nii paks või vedel nagu sulle meeldib. Maistsesta soovi korral veel soola ja riivitud muskaatpähkliga. Vala supp taldrikusse (ühest brokolipeast saab 2-3 portsu). Aseta taldriku keskele tükike või paar kitsejuustu, riivi peale mustkaatpähklit. Ja siis lase supil hea maitsta!


*Muskaatpähkel on minu isiklik suur lemmik, mida kasutan sageli pipra asemel, aga kui muskaatpähklit pole või see sulle ei maitse, võid vabalt hoopis pipart kasutada.


teisipäev, 9. juuli 2013

Sommar


Meremees

Tahan ka purjede alla, merele! Maailma avastama.

Maailma avastamine

Suurepärased fotolood maailma avastamisest, kunstnikuks Alain Laboile. Aitäh Tibinnile, et jagas! Siin üks killuke neist, palju-palju pilte, mida võibki vaatama jääda, on veel üleval siin Alaini veebisaidil...










FP