esmaspäev, 10. juuni 2013

Keskpäeva espresso

Kaks päeva, kaks lõunat, kaks espressot.


Üks õige kohv on must nagu öö, palav nagu põrgu ja magus nagu armastus.

Roland Barthes'i "Mütoloogiad" (Varrak, 2004): esimest osa, mis hõlmab erinevate argielu teemade lahkamist nende müüte paljastades, soovitan kui väga vaimukat ja intellektuaalset, samas piisavalt kerget suvelugemist, teine osa (essee müüdist) on juba suuremat ajude ragistamist ja keskendumist nõudev, aga põnev samuti! 

Nt kirjutab Barthes fragmendis "Kirjanik puhkusel" kirjaniku puhkust käsitlevate ajakirjandusreportaažide kohta järgmist: Kõigepealt paistab kodanlast hämmastavat ja vaimustavat tema enda vaadete avarus, see, et ta tunnistab ka kirjanike õigust tavalise inimese kombel puhata. /.../ Mõistagi nõustutakse kirjaniku proletariseerumisega vaid piiratud määral ja üksnes selleks, et nähtusele seda kindlamini lõpp teha. /.../ Kirjaniku imetabast ainulaadsust tõestab see, et oma kuulsusrikka puhkuse ajal, mida ta vennalikult jagab tööliste ja poesellidega, ei lakka ta kunagi kui mitte just töötamast, siis vähemalt produtseerimast. Võltstöötaja, nagu ta on, on ta ka võltspuhkaja./.../ Niisiis pole lihtsameelne kujutluspilt "kirjanikust puhkusel" muidugi muud kui üks neid salakavalaid müstifikatsioone, mida korralik seltskond kasutab oma kirjanike veelgi kindlamaks orjastamiseks, sest miski ei tõsta mõne "kutsumuse" ainulaadsust paremini esile kui selle vastu seatud - mitte seda eitav, kus sa sellega! - sama elukutse hästi proosaline kehastaja: see on ju kõigi pühakuelulugude igivana nipp./.../ Kui kirjanikule avalikkuse ees hästi maine keha anda ja paljastada tema nõrkus valge veini ja verise biifsteegi vastu, siis muudab see tema kunstiloomingu veelgi imepärasemaks, lausa jumalikuks... (lk 33-36)

Teises kirjutises pealkirjaga "Sügavpuhastusvahendid" arutleb ta aga: Omo kasutab reklaamides kahte puhastusainete maailmas üsna uut omadust: sügavust ja vahusust.* Kui öeldakse, et Omo avaldab sügavpuhastavat toimet, siis järelikult eeldatakse, et pesul on sügavusmõõde./.../ Siinjuures väärib märkimist, et pesuvahendi abrasiivne funktsioon on osatud maskeerida võluva kujutluspildiga ühtaegu sügavast ja õhulisest substantsist... (lk 41-44)

*Barthes avaldas raamatu 1957. aastal!



Laimal on uued hullutavad mustikasefiirid!

Kommentaare ei ole: