neljapäev, 29. oktoober 2009

Cannellonid tuunikala ja kodujuustuga

Vaja läheb (väiksema vormi jaoks):
- cannellonisid (umbes 10-12 tk)
- 1 tuunikalakonserv (nt tuunikala vees)
- 1 karp kodujuustu
- basiilikut
- oliiviõli

Sega tuunikala ja kodujuust, lisa maitse järgi soola ja basiilikut ning veidi õli. Keeda cannellonisid umbes 4 minutit (täpne juhend tavaliselt pakendil) kuni need on veidi pehmed, kuid piisavalt tugevad, et neisse lusikaga täidist panna. Seejärel täidagi keedetud cannellonid tuunikala-kodujuustu täidisega. Aseta täidetud torud vormi, nt kaks kihti. Riivi peale juustu, nt mingit tugevama maitsega juustu või hoopis nt piima ja sulajuustu segu. Pane vorm ahju umbes 20 minutiks.


laupäev, 24. oktoober 2009

Erisaate isamaalised hetked :)

Noored laulutähed kutsuvad meid tuntud Alo Mattiiseni viisil valima, Youtube´i link on siin.

pühapäev, 18. oktoober 2009

Nostalgilist grungemussi ka

Guns N´Roses, R.E.M, Cranberries, Aerosmith...




Grunged on tagasi!

Minu teismeliseaastad möödusid kunagi ka kitarri najal ja grungena. Ema rõõmuks olen küll hüljanud ruudulised seelikud ja maani sallid, aga väike grungeplika pesitseb mus siiamaani ja neid pilte vaadates hakkab südames pakitsema midagi eriti erilist :))
(Pildid ://vainandvapid.blogspot.com)

laupäev, 17. oktoober 2009

Adavere kandis sajab lund...

Tuli kohe selline lumine tunne.


Tuletorni juurde

Lugesin hiljuti Virginia Woolfi 1927. aastal ilmunud raamatut "Tuletorni juurde". Väga väga meeldis. Woolfi tekst on väga lüüriline ja sain seda lugeda jupikaupa, nagu luuletusi, vastasel juhul sai lüürikat kuidagi liiga palju. Aga siin üks mõnus lõik Malle Talveti ja Jaak Rähesoo eestikeelsest tõlkest (2005. a EPL sarja väljaandest, lk 95-96), kus kirjeldatakse ööd mahajäetud majas:

Miski ei liigutanud ei elutoas, ei söögitoas, ei trepil. Üksnes roostes hingede ning mereniiskusest paisunud uste-akende kaudu (maja oli lõpuks kauns lagunenud) hiilisid üksikud iilikesed, pärituulest lahti rebitud, ümber nurkade ja riskisid sisse tungida. Võis peaaegu kujutleda, kuidas nad sisenevad elutuppa, pärides ja imestades, lipendava tapeediribaga mängides, uudishimutsedes, kui kaua see veel ripub, millal alla kukub? siis, kergelt seinu riivates, kulgesid nad mõtlikult edasi, otsekui pärides tapeedi punastelt ja kollastelt roosidelt, kas nad ka närtsivad, ning küsitledes (leebelt, sest neil oli aega küll) puruksrebitud kirju prügikastis, lilli ja raamatuid, mis nüüd kõik olid neile avatud, neilt pärides, On nad liitlased? Või vaenlased? Kui kaua nad veel vastu peavad? ....

Edasi jätkub jutt sama mõnusalt sellest, kuidas need tuuleiilid ülakorrusele hiilivad jne.

pühapäev, 4. oktoober 2009

Ciabatta oliivide ja juustuga

Tegin täna sinihallitusjuustu ja oliividega saia ja värske basiilikuga kukleid. Kunagi, kui ma Veneetsias käisin, ostsin seal pagariärist imehead oliivide ja juustuga saia ja olen selletaolist ka kodus ikka vahel järele teinud. Saiatainana kasutan üht lemmikut ciabatta-tainast, mida tehakse maitsestamata jogurtiga (ainult veega saiatainas on mu maitse jaoks liiga kuiv, jogurtiga tuleb hea pehme).

Selle hea taina jaoks läheb vaja:

3 dl maitsestamata jogurtit
3 dl vett
25 g pärmi
0,5 dl oliiviõli
2-3 tl soola
13 dl nisujahu

Soojenda veega segatud jogurt leigeks ja lahusta selles pärm. Lisa ülejäänud koostisosad. Sõtku tainas ühtlaseks. Pane sooja kohta, kata toidukilega ja lase kerkida umbes 1-1,5 tundi. Seejärel pane küpsetuspaberile, raputa jahuga üle ja lase veel puhta köögirätiku all umbes pool tundi kerkida. Küpseta 200 kraadi juures 20 min.