esmaspäev, 13. aprill 2020

Baguette'id

Vahel teen pikka prantsuse saia.

Vaja läheb

  • 500 g nisujahu (võid segada ka näiteks tavalist ja täisteranisujahu)
  • 350 g vett
  • 12 g soola
  • 7 g eluspärmi
Sega pärm leige veega. Sega jahu ja sool suures kausis ja lisa järkjärgult vee ja pärmi segu. Sega ja kata kauss niiske puhta käterätiga. Jäta üheks tunniks kerkima.

Jaga tainas kolmeks osaks ja aseta kergelt jahusele pinnale. Vormi igast kolmandikust baguette'i-kujuline sai ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile*. Tee iga saia pinnale terava noa või žiletiga viis sisselõiget, kata saiad rätikuga ja jäta veel üheks tunniks kerkima.

Paiguta ahju allosasse lisaks üks ahjuplaat. Eelsoojenda ahi 230 kraadini. Vahetult enne saiade ahju panemist vala ahju allosas olevale plaadile kruusitäis või paar vett. Ettevaatust! Vesi aurustub kiiresti ja võib põletada! Aga see vesi teeb imet, tänu sellele niiskusele tulevad saiad krõbeda koorikuga ja seest pehmed, nagu päris! Kui oled vee plaadile valanud pista kiirelt ka saiadega plaat ahju. Küpseta 15-20 minutit, kuni saiad on pealt kuldpruunid.

*baguette'ide küpsetamiseks on olemas erilised ahjuplaadid (vt siit või guugelda "baguette tray"). Mul sellist ahjuplaati pole, aga tõsi ta on, et mingisugune torujas aluspõhi aitab saiadel klassikalisemalt ümaraks ja torujaks küpseda. Mina olen seni asja lahendanud nii, et olen teinud küpsetuspaberisse kaks pikimurdejoont (peale poole) nii, et need murdejooned tõstan natuke kõrgemaks ja tekivad sarnased kolm kanalit nagu spetsiaalsel baguette'i-küpsetusplaadil, igale saiale oma vahe. 



Kommentaare ei ole: