pühapäev, 13. mai 2018

Öösel

2018. aasta veebruarikuise Müürilehe juhtkirjas räägib Piret Karro murelikult, kuidas Karlova kohalt on kala ära kadunud.

Olin sõbra juures, Karlovas. Oli sügav talveöö. Ajasime juttu. Äkki lendas keset tuba väike liblikas. Sõber peletas putuka käega eemale ja seletas, et jah, lisaks kass Reinule, kes seal temaga elab, lendab vahel toas ka igasugu teisi elukaid. Bioloogiatudengina oli ta toonud sügisel metsast koju tüki sammalt, et oma riidekapis soodsates tingimustes sellest üht sääseliiki välja haududa ja siis mikroskoobi all uurida. Mõne aja pärast sääsed ilmusidki ja ka uurimine õnnestus. Aga koos sääskedega sündis samblast veel palju muud. Ja kuigi sammalt tal kapis enam pole, lendab korteris aeg-ajalt siiani ringi ootamatuid olendeid. Lisaks putukatele eksib selle aastatuhande öödesse messengeri sõnumeid ja instagrami laike. Vahel kubiseb pimedus saabumata teadete kurbusest või kihab saabunud sõnade rõõmust. Petlikult vaikse ja tühjana tunduv tume öö on täis elu ja kaost, kummastust ja olemise lummust.

Lisaks tõestab see lugu, et kala, mis mõnede kartuste järgi Karlova ja ehk ka Tartu kohalt kadunud on, on seal ikkagi endiselt olemas. Endiselt on selles linnas vähemalt üks poiss, kes oma pruunis riidekapis sääski kasvatab ning toas kassi koos liblikatega peab. 


Piltvaip Öösel / At Night


Kommentaare ei ole: