teisipäev, 16. juuni 2009

Šokolaadi-mascarpone juustukook

Täna tegin sellist kooki. Retsepti lugesin Lia Virkuse ja Angeelika Kangi raamatust "Juustukoogid". Ma polnud varem juustukooki teinud, igavene mässamine oli, muudkui jahvata ja haki ja sulata, vahepeal tegemise käigus tundus asi ikka parasjagu kahtlane... aga kui koogi ahjust välja võtsin ja väikse seismise järel tükkideks lõikasin ja esimese ampsu suhu pistsin, pidin pikali kukkuma. Täiesti imeline hõrgutis! Nagu Werneri kondiitrist tulnud :)) Ja igati tipp-topp oli küpsenud ilusti. Nii et soovitan ja lisan siia ka retsepti eelpool nimetatud raamatust. Kahju ainult, et mul pilti ei õnnestunud teha. Vaja läheb järgmist:

Põhi:
225 g Digestive küpsiseid (mina ostsin hoopis Selga kakaoküpsiseid, 2 pakki)
60 g võid
60 g tumedat mõrušokolaadi

Täidis:
2 muna (suuremapoolset, mul 2 väiksega jäi imelik, nii et lisasin kolmanda)
1 dl suhkrut
250 g
mascarpone toorjuustu
2 dl vahukoort
50 g tumedat mõrušokolaadi
4 sl kakaopulbrit
1 dl jahvatatud mandleid (mandlilaastudest saab jahtvatada nt vana kohvimasinaga, tervetest mandlitest mul see jahvatamine ei õnnestunud)
2 sl Baileys likööri


Purusta küpsised peeneks jahuks. Sulata kastrulis või ja šokolaad, sega ühtlaseks ja vala purustatud küpsistele. Sega ühtlaseks ja vooderda puruga 24 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi põhi ja servad 4 cm kõrguselt (minul oli 28 cm läbimõõduga vorm, servad jäid madalamad, aga täpselt parasjagu kõrged ja tuli väga hea välja).

Täidise tegemiseks eralda munakollased –valgetest. Vahusta munakollased ja suhkur heledaks vahuks (et hele vaht saada, selleks tuleb ikka tükk jagu vahustada!). Vispelda teises kausis ühtlaseks mascarpone ja vahustamata koor. Lisa mass munakollasevahule. Lisa ka hakitud šokolaad, sõelutud kakao, mandlijahu ja liköör ning sega ühtlaseks. Kõige lõpuks lisa mitmes jaos tugevaks vahuks vahustatud munavalged.

Vala segu põhjale ja küpseta 175-kraadises ahjus 45 minutit. Lase jahtuda ja serveeri toatemperatuuril.

2 kommentaari:

Kirsi ütles ...

Printisin selle retsepti välja, kuid millegipärast jättis mu printer tegemise õpetuse printimata. Olin loov ja laisk ning tegin kooki veidi teisiti.
Põhja: purustatud küpsised, sulatatud või, riivitud shokolaad.
Katte koostisosad vispeldasin kokku, valasin vormi ja küpsetasin.

Tegelikult tuli üleootuste hea kook. Lihtsalt ei olnud eriti kohev, aga magus ja kreemine küll. Eriti hea oli järgmisel päeval ja otse külmikust :)

Liisu ütles ...

Jaa need juustukoogid lähevad ju kapis seistes aina paremaks! Mingi teatud hetkeni muidugi hõhõõ ;)