esmaspäev, 29. juuni 2009

All summer long

Ja pidades meeles vennakest, kes Ameerika avarustes ringi vurab...

Lohutuslaul suvisele linnainimesele


Ja kes tahab kaasa laulda....
Cerco l'estate tutto l'anno
e all'improvviso eccola qua.
Lei è partita per le spiagge
e sono solo quassù in città,
sento fischiare sopra i tetti
un aeroplano che se ne va.
Azzurro,
il pomeriggio è troppo azzurro
e lungo per me.
Mi accorgo
di non avere più risorse,
senza di te,
e allora
io quasi quasi prendo il treno
e vengo, vengo da te,
ma il treno dei desideri
nei miei pensieri all'incontrario va.
Sembra quand'ero all'oratorio,
con tanto sole, tanti anni fa.
Quelle domeniche da solo
in un cortile, a passeggiar...
ora mi annoio più di allora,
neanche un prete per chiacchierar...
Azzurro,
il pomeriggio è troppo azzurro
e lungo per me.
Mi accorgo
di non avere più risorse,
senza di te,
e allora
io quasi quasi prendo il treno
e vengo, vengo da te,
ma il treno dei desideri
nei miei pensieri all'incontrario va.
Cerco un po' d'Africa in giardino,
tra l'oleandro e il baobab,
come facevo da bambino,
ma qui c'è gente, non si può più,
stanno innaffiando le tue rose,
non c'è il leone, chissà dov'è...
Azzurro,
il pomeriggio è troppo azzurro
e lungo per me.
Mi accorgo
di non avere più risorse,
senza di te,
e allora
io quasi quasi prendo il treno
e vengo, vengo da te,
ma il treno dei desideri
nei miei pensieri all'incontrario va. 

pühapäev, 28. juuni 2009

Room Eleven

Laulavad enamuse ajast inglise keeles, aga kõlab nagu prantsuse keeles :)

laupäev, 27. juuni 2009

Võidupüha ja jaanid

... olid sinimustvalged ja päikselised!


Ja kuna suurem seltskond sööjaid oli käest võtta, sain jälle kokaraamatut katsetada. Tegin juustukooki Lia Virkuse ja Angeelika Kangi raamatust "Juustukoogid", seekord võtsin Ameerika juustukoogi retsepti. Hirmus rammus, aga hea :) Tegin asja veel pidulisemaks ja panin koogi peale maasikaid ja sulatatud shokolaadi. Tuli imeahea, no lausa sulas suus!




pühapäev, 21. juuni 2009

Suur kilu-munapirukas

Mulle meeldivad väga Werneri väiksed lehttaignal kilu-munapirukad, aga taina alt välja jääv muna on neil alati kummiseks küpsenud, niisiis mõtlesin, et äkki prooviks kodus teha suure piruka, mis pealt ka üleni tainaga kaetud. Proovisingi seda täna teha, tuli väga hea, sööjad ainult kiitsid! Peale kilu ja muna lisasin pirukasse ka veel värskeid spinatilehti, mis meil juba üsna parajaks on aias sirgunud.

Vaja läheb:
- pakk lehttainast (nt Pere Leiva oma on hea)
- pakk vürtsikilu
- umbes kolm keedetud muna (oleneb kui peeneks viilutada)
- spinatilehti vastavalt soovile

Võta lahtikäiv koogivorm ja vooderda küpsetuspaberiga, lõika vormi põhja suurune lehttaigna tükk ja pane vormi. Eelküpseta suht kuumas ahjus, nii et kergelt küpsenud paistab ja siis võta välja. Lao vormi taina peale spinatilehed (mina panin niipalju, et kattis täpselt põhja ära, aga oleks võinud kolm korda rohkem panna, kui oleks kusagilt võtta olnud, need jäid valmis pirukas väga mõnusad). Seejärel lao spinatilehtede peale vürtsikilu fileed ja kilude peale keedetud muna viilud. Soola pole vaja, kilud ise juba soolased. Ja kõige peale pane jällegi vormi põhja kujuline ring lehttainast (et õhk paremini läbi pääseks, tee noaga lõiked sisse). Mina ei viitsinud muna ega millegagi pealt pintseldada, aga eks ta veel ilusam tuleks, kui seda teha...





P.S. Nüüd hiljem korduva tegemise käigus olen tähele pannud, et veel parem tuleb, kui panna munade kiht alla ja kilud peale, siis ei jää põhi nii niiske.
Sain ükspäev omale kokaraamatu "Pirukad 2" sarjast "100 rooga", mille autoriteks Angeelika Kang ja Lia Virkus. Väga asjalik ja inspireeriv tundub.







Ema on mul hakkaja kangakuduja. Minu täielik lemmik on see sinise-punase triibuline linane kangas, millest ta tegi ühele vanakraamipoest ostetud toolile padja.




Kuldrannake

Ajakirjas Sunset on juttu pisikesest potti rajatud rannalapist. Selle peale tuli mul kohe meelde Kärdu supika rõdul olnud minibeach, kuhu see küll kadus?


Foto: Rob D. Brodman

laupäev, 20. juuni 2009

Imekerge salat

Ükspäev olin kodus, kõht tühi, pood kaugel. Vaatasin siis külmkapis ringi, seal haigutavas tühjuses luusisid ringi pool värsket kurki, üks pott rohelist salatit ja tükk padano juustu. Ega häda ei anna häbeneda... asusin nendest komponentidest salatit meisterdama: lõikasin kurgi poolikuteks viiludeks, rebisin salatilehed parajateks tükkideks, riivisin juurde väikse peotäie peenemat sorti padano-laaste ja segasin selle kõik läbi paari sortsu oliiviõli ja tibakese soolaga. Tulemus sai imemaitsev! 

P.S. Teinekord tummisema kõhutäie saamiseks olen sinna lisanud veel praetud broilerifilee tükid. Aga üldiselt armastan ma seda algset varianti  isegi vist rohkem :p 



kolmapäev, 17. juuni 2009

Banksy

... on briti graffitimeister. "Kultuuriuudistes" räägiti eile, et Suurbritannias avati äsja tema esimene maksumaksja raha eest üles pandud näitus, varem läks maksumaksja raha ainult tema teoste mahapesemiseks. Veel räägiti, et ta on kuulus kui esimene šablooni kasutaja (mille võttis kasutusele selleks, et töö kiiremini valmis saaks...) Guugeldades leiab palju tema töid ja terve ports fotosid tema töödest on üles pandud saidile www.time.com. Ja siin mõned pildid sellelt saidilt:


Foto: DAVE ETHERIDGE-BARNES / GETTY


Foto: MATT CARDY / GETTY

Ja veel mõned fotod netist:

Foto: http://www.alboh.de/blog/


Foto: http://www.seniorcitizen.com/

Raamatud, mis lugemisjärge ootavad

Ameerika farmer

Free People sai inspiratsiooni muuhulgas ühest ilusast pildiraamatust: Paul Mobley "American Farmer". Lingi all avaneval leheküljel on üks koht, kus kirjutatud "look inside", seal saab kõiki raamatu pilte vaadata. Mõned Paul Mobley pildid:



Farmeritütar

Free People´i 2009. aasta jaanuarikuu teemaks oli "farmeri tütar" ja selle raames viidid võtted läbi Ameerika niitude ja põldude vahel. Pildid siin ja video siin:

teisipäev, 16. juuni 2009

A Love Song For Bobby Long

Olen seda filmi vist juba oma neli korda näinud. Ja vaataks veel! Esimest korda vaatasin seda ühel sügisõhtul, kui läksin videolaenutusse, et midagi mõnusat teki serva alt piilumiseks koju võtta. Otsustavaks sai tookord mu ema (kellel on suurepärane maitse filmide osas!), kes rääkis, et tahab New Orleansi elama minna ja seal verandal džinni rüübata, sest oli näinud filmi "Armastuslaul Bobby Longile". Ja nii ma selle laenutasingi. Ja ära vaatasingi. Ja tahan nüüd ka New Orleansi, verandale džinni rüüpama. Mõnus! Ja lugeda Carson McCullersi raamatut "Süda on üksildane kütt"...

Treilerit saad vaadata siin:



Sama ilus ja mõnus kui film on ka soundtrack, kus laulab ja tinistab kitarri root-muusik Crayson Capps:


Šokolaadi-mascarpone juustukook

Täna tegin sellist kooki. Retsepti lugesin Lia Virkuse ja Angeelika Kangi raamatust "Juustukoogid". Ma polnud varem juustukooki teinud, igavene mässamine oli, muudkui jahvata ja haki ja sulata, vahepeal tegemise käigus tundus asi ikka parasjagu kahtlane... aga kui koogi ahjust välja võtsin ja väikse seismise järel tükkideks lõikasin ja esimese ampsu suhu pistsin, pidin pikali kukkuma. Täiesti imeline hõrgutis! Nagu Werneri kondiitrist tulnud :)) Ja igati tipp-topp oli küpsenud ilusti. Nii et soovitan ja lisan siia ka retsepti eelpool nimetatud raamatust. Kahju ainult, et mul pilti ei õnnestunud teha. Vaja läheb järgmist:

Põhi:
225 g Digestive küpsiseid (mina ostsin hoopis Selga kakaoküpsiseid, 2 pakki)
60 g võid
60 g tumedat mõrušokolaadi

Täidis:
2 muna (suuremapoolset, mul 2 väiksega jäi imelik, nii et lisasin kolmanda)
1 dl suhkrut
250 g
mascarpone toorjuustu
2 dl vahukoort
50 g tumedat mõrušokolaadi
4 sl kakaopulbrit
1 dl jahvatatud mandleid (mandlilaastudest saab jahtvatada nt vana kohvimasinaga, tervetest mandlitest mul see jahvatamine ei õnnestunud)
2 sl Baileys likööri


Purusta küpsised peeneks jahuks. Sulata kastrulis või ja šokolaad, sega ühtlaseks ja vala purustatud küpsistele. Sega ühtlaseks ja vooderda puruga 24 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi põhi ja servad 4 cm kõrguselt (minul oli 28 cm läbimõõduga vorm, servad jäid madalamad, aga täpselt parasjagu kõrged ja tuli väga hea välja).

Täidise tegemiseks eralda munakollased –valgetest. Vahusta munakollased ja suhkur heledaks vahuks (et hele vaht saada, selleks tuleb ikka tükk jagu vahustada!). Vispelda teises kausis ühtlaseks mascarpone ja vahustamata koor. Lisa mass munakollasevahule. Lisa ka hakitud šokolaad, sõelutud kakao, mandlijahu ja liköör ning sega ühtlaseks. Kõige lõpuks lisa mitmes jaos tugevaks vahuks vahustatud munavalged.

Vala segu põhjale ja küpseta 175-kraadises ahjus 45 minutit. Lase jahtuda ja serveeri toatemperatuuril.