laupäev, 9. november 2013

Les macarons au chocolat


Esimesed makroonid, mis loen tingimisi õnnestunuks. Esimest korda üritasin kunagi ebaõnnestunult ilma kaaluta ja katkise ahjuuksega mustikamaitselisi teha. Seekord võtsin aluseks ajakirja Toit & Trend novembri-detsembrinumbris ilmunud Sandra Veeremaa šokolaadimakroonide retsepti ja hoolimata paarist katastroofilisest hetkest (tainas tuli täppiskaalumisele vaatamata liiga paks ja toidupritsi puudumisel kasutatud kilekotinurk lagunes, nii et küpsiste plaadile loomise tulemuseks olid täiesti suvalise kujuga plönnid, mis ahjus pärast siiski üsna ümmargusteks vormusid) tulid makroonidel seekord need päris ehtsad "jalad" alla ja pärast mõnda aega šokolaadikreemiga külmikus tahenemist oli tulemus teise katse kohta üllatavalt ehe. Ma juubeldan! Ja tahan juba uuesti katsetada :)


Vaja läheb
- 60 g jahvatatud mandleid
- 60 + 50 g tuhksuhkrut
- 1 tl kakaod
- 20 g suhkrut
- 50 g munavalget (umbes kahe muna valged)
- 40 g tumedat šokolaadi
- 100 ml vahukoort

Võta kolm kaussi. Esimesse kõige suuremasse pane toasoojad munavalged ja vahusta veidi, seejärel lisa teises kausis segatud 20 g suhkrut ja 50 g tuhksuhkrut. Vahusta keskmise kiirusega, kuni suhkrukristallid on sulanud ja mass siidine ja läikiv. Lõpuks lisa kolmandas kausis eelnevalt segatud 60 g mandlijahu, 60 g tuhksuhkrut ja 1 tl kakaod (mina panin 2 tl, tulid kakaosemad makroonid) esimesse kaussi ning sega kõik spaatliga voltides ettevaatlikult läbi ühtlaseks tainaks (tainas peaks jääma nii vedel, et voolab spaatlilt kaussi). Vala tainas pritskotti. Pigista küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile 2-3 cm läbimõõduga ümmargused ringid. Küpseta umbes 20-25 minutit 125 kraadi juures kuumaõhurežiimil. Pärast lase neil jahtuda ning ühenda kaks küpsisepoolikut, lisades vahele teelusika jagu kuuma šokolaadikreemi (kuumuta vahukoor potis ja lisa šokolaad, sega, kuni šokolaad on ühtlaselt sulanud). Pane makroonid külmkappi tahenema. Et voilà!


Kommentaare ei ole: